| O tizón de Nadal |
Nadal e fogar semellaron sinónimos durante moito tempo; tiña lóxica que
fora un tempo de recollemento e de xuntanza familiar, máis alá das crenzas
relixiosas e da tradición cristiá, na que se lembra dende o nacemento
de Cristo ate a chegada dos Reis
Magos. Esa lóxica ven marcada por ser o inicio do inverno, solsticio
que terá lugar o domingo 21 de decembro, e polo tanto do frío e, noutros tempos,
da neve en moitas comarcas de Galiza. Era normal facer boa parte da vida
coa familia xunta arredor do fogar, entendendo por fogar o lugar onde se
fai o lume, o lugar onde está o pote a quentar, onde se cociña, o lugar
onde están a mesa para xantar e os escanos onde sentar, mentres se van contando
noticias que chegan doutros lugares e historias e contos populares que
engrandeceron a tradición oral (diso sabe moito a investigadora Camiño
Noia autora dun magnífico libro
sobre os contos populares na tradición europea).
É no fogar onde atopamos un dos elementos fundamentais da
tradición galega no Nadal (sinto dicir que non son as luces de Vigo): o
lume. O lume é unha deidade, así nolo conta Manuel Murguía na súa
impoñente obra Galicia. Se para min o Nadal comezou onte, aniversario do meu
irmán Xermán, ratificouse dende neno o día 22 co espectáculo da Lotería,
data tan importante ou máis que a chegada dos Reis Magos se tocaba o gordo, e
continuaba nun lecer continuo ate a volta ao colexio despois do 6 de xaneiro. Mais o fogar era a sede do lume, e o
lume era a alma da casa: o lume morto implicaba casa
deserta. Chegado o día de Nadal, poñíase a arder unha gran acha que tería que
durar 7 días, ata fin de ano, era o tizón de Nadal. O primeiro de ano
había que limpar o fogar de todo resto e
prender o lume novo, acto que facía o avó co maior respecto pola deidade
traída do sol por un paporroibo. Ese lume novo debía durar todo o ano, prendendo
ao día seguinte novas achas cos rescaldos do día anterior. Como se protexía o
lume dun dia para outro? Coa propia cinza. O lume é tradición galega de
Nadal.
Comentarios
Publicar un comentario