Ninguén pon en dúbida que os galegos somos
pataqueiros. As patacas forman parte da nosa dieta, patacas nos cocidos, nos
estufados de carne ou nas caldeiradas de pescado, ao forno ou fritidas,... as
patacas forman parte de gastronomía galega como elemento fundamental. Foi
sempre así? Moitos dirán que “de toda a vida”.
De feito, somos produtores de patacas en varias comarcas galegas,
destacando Bergantiños, Vilagarcía e a Terra Chá, tendo algunhas delas unha
calidade extraordinaria. Algunha non mencionada morreu de éxito. Pero, insisto,
foi así sempre?
Mentres mondamos e picamos patacas para un
cocido, deben cortarse parcialmente co coitelo e logo escacharse para que non
se desfagan co fervor, por iso tamén hai que botalas en auga fría coa sal
necesaria, doulle voltas á resposta. Houbo sempre patacas en Galicia? A
resposta é non, non houbo sempre patacas en Galicia. Semella unha brincadeira
dicir que as patacas empezaron a formar parte da gastronomía galega hai tan so
uns 250 anos, cando estamos a falar dun produto fundamental. As patacas teñen a
súa orixe no continente americano e foron traídas a Europa nas viaxes de
retorno dos conquistadores e, sobre todo, dos monxes misioneiros franciscanos
que marcharan con eles coa intención de salvar almas pagás dos desamparados
“indios”, pero esa é outra historia, a das ganas e necesidade que tiñan os
“indios” americanos de seren salvados.
Sábese que foron os franciscanos do
convento de Herbón os que introduciron a pataca nas súas hortas no último
cuarto do séc. XVI por orde do arcebispo compostelán Francisco Blanco.
Estaredes pensando nos pementos de Herbón e/ou de Padrón, pois si, eses dous
produtos da horta tan importantes da gastronomía galega proceden de América e
entraron por Herbón. Pero non foi ata douscentos anos máis tarde que se
estendeu por Galicia como elemento importante da gastronomía. Entón, que comían
os galegos antes da chegada da pataca? Castañas, castañas dos nosos
castiñeiros... De castañas falaremos no tempo de magostos, en nada.
Comentarios
Publicar un comentario